Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΔΗΚΕΠΑ; ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΠΙΑ Η ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ;

Δήλωση του Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" Ζαχαρία Ζούπη.


Δεν πάει άλλο με την κατάσταση της Δημοτικής Επιχείρησης. Δεν αντέχεται πια η μη πληρωμή εκατοντάδων ανθρώπων επί μήνες (Χρωστούνται τουλάχιστον 500.000 ευρώ για μισθοδοσία, ενώ δεν έχουν καταβληθεί επί μήνες και οι ασφαλιστικές εισφορές). Δεν είναι πια υποφερτή η διαχειριστική αδυναμία της Διοίκησης του Δήμου που οδήγησε τέσσερις ακμαίες Δημοτικές Επιχειρήσεις σε μια, ενιαία Δημοτική Επιχείρηση που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, με 2εκατομ. ευρώ χρέος (προσωπικά το εκτιμώ στα 3 εκατ. ευρώ), με ανοίγματα προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία και εκατοντάδες οικογένειες εργαζομένων να μην αντέχουν πια.

Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (14-6) ήταν άλλος ένας σταθμός σε μια πορεία αποτυχίας της Δημοτικής Αρχής να στηρίξει στοιχειωδώς την Δημοτική Επιχείρηση και να εγγυηθεί την λειτουργία της, λειτουργία τεράστιας σημασίας για την Πολιτιστική-Αθλητική-Κοινωνική Δραστηριότητα. Με ευθύνη του Δημάρχου Λουκά Τζανή είτε λόγω αδυναμίας είτε και συνειδητά, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας δεν έχει στηρίξει ούτε με ένα ευρώ την Δημοτική Επιχείρηση για πάνω από ένα χρόνο!
  • Αρχικά δεν μπορούσαν(;) επί οκτώ μήνες να καταθέσουν ένα ολοκληρωμένο Διετές Πρόγραμμα Δράσης της Επιχείρησης που ήταν προϋπόθεση για την χρηματοδότησή της. Είναι φανερό ότι πρόκειται ή για δείγμα αμέτρητης αδυναμίας ή για δείγμα συνειδητής κωλυσιεργίας, ώστε να μη δοθούν οι προβλεπόμενες επιχορηγήσεις.
  • Στην συνέχεια, όταν λίγον πριν κλείσει η Βουλή καταργήθηκε το Διετές ως απαραίτητο για την χρηματοδότηση, άρχισε μια ανεκδιήγητη διαδικασία για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να συνοδεύουν το ένταλμα.
  • Η Διοίκηση του Δήμου δίνει τους τελευταίους μήνες ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας. Αρχικά έλεγε "ψηφίστε τον Προϋπολογισμό για να προχωρήσουμε". Ως "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" το κάναμε αν και είχαμε καταθέσει ακριβώς τι χρειάζεται και δεχόμασταν κριτική γι' αυτό. Λίγο μετά επιβεβαιωνόμασταν. Ερχόταν η Διοίκηση του Δήμου και έλεγε "Τώρα ψηφίστε το Επιχειρησιακό για να προχωρήσουμε".  Ως "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" το πράταμε και πάλι παρά τις επιφυλάξεις μας και ξανατονίζαμε ότι και πάλι δεν θα είναι έτοιμα όσα χρειάζονται. Δεχόμασταν και πάλι κριτική. Λίγες μέρες μετά η Διοίκηση ερχόταν και πάλι και έλεγε "Ψηφίστε τώρα την Λογιστική διαφορά Εσόδων-Εξόδων για το 2011 για να προχωρήσουμε". Ε δεν το κάναμε.
  • Δεν το κάναμε γιατί η Λογιστική Διαφορά που κατατέθηκε, δεν κατατέθηκε από Λογιστή και είναι προσδιορισμένη στο πόδι σε σημείο που η έγκρισή της να επιφέρει πιθανές ποινικές ευθύνες. Δεν στηρίζεται στους Ισολογισμούς των τεσσάρων Δημοτικών Επιχειρήσεων, ούτε της ενιαίας Επιχείρησης για το έτος 2011, γιατί πολύ απλά αυτοί ακόμα δεν υπάρχουν.
Είναι λοιπόν όλα στον αέρα και οι εργαζόμενοι εμπαίζονται. Εμείς ως "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" έχουμε δώσει επί ένα χρόνο βασανιστικές μάχες για να στηρίξουμε τις λειτουργίες της Επιχείρησης και τους εργαζομένους, μάχες στο Δ.Σ. της Επιχείρησης και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ενημερώσαμε με συνεχείς ανακοινώσεις, παρεμβάσεις και επαφές εργαζομένους της Επιχείρησης και πολίτες για τα προβλήματα. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και στηρίξαμε αποφάσεις ακόμα και σε περιπτώσεις που είχαμε ενστάσεις υπερβαίνοντας τον αντιπολιτευτικό μας ρόλο.

Μίλησα και μιλήσαμε πάντα την γλώσσα της αλήθειας και της ευθύνης. Αυτό κάνουμε και τώρα. Τονίζουμε:
  1. Δεν έχει διασφαλιστεί η πλήρης αποπληρωμή των εργαζομένων, ούτε καν η πρώτη φάση της.
  2. Δεν έχει διασφαλιστεί η σταδιακή αποπληρωμή του συνολικού χρέους της Επιχείρησης, η οποία οφείλει να εμφανίσει Θετικό Ισολογισμό στο τέλος του 2012.
  3. Δεν έχει διασφαλιστεί η τρέχουσα λειτουργία της Επιχείρησης, αλλά και η συνολική υπόστασή τους.
Αυτή είναι η κατάσταση. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Πρέπει να έχουμε πλήρη αίσθηση των δεδομένων για να την αντιμετωπίσουμε.

Τόσο εγώ, όσο και η "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ", θα λέμε πάντα την αλήθεια και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να την αντιμετωπίσουμε.