Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

" ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ " ; ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ .....

« ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ » ; ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ….

Ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης Κερατσινίου – Δραπετσώνας « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ » για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου

Ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες από το Δημοτικό Συμβούλιο με οριακή πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός 2016 .Πρόκειται για μια από τα ίδια ,δίχως κάτι το νέο και ελπιδοφόρο, δίχως κάποια τομή η στοιχείο κάποιου νέου οράματος ,κάποιου νέου σκεπτικού. Το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του 2016 δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα αντίστοιχα του 2015 που ο Δήμαρχος Χ.Βρετάκος και  η Δημοτική Αρχή εμφάνιζαν ως αναγκαστικά ,αφού πέρυσι δεν είχαν προλάβει να αποτυπώσουν την « φιλοσοφία » τους .Φέτος ,που είχαν στην διάθεσή τους χρόνο να ετοιμαστούν ,μας εμφάνισαν τα ίδια ,τα ίδια περίπου που είχε δρομολογήσει και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Έτσι, ο « ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ » που υπόσχονταν αποδεικνύεται ένας ίδιος δρόμος περίπου με αυτόν των προηγούμενων.


Σημειώνουμε ξεχωριστά τρία κρίσιμα ζητήματα όσον αφορά στο Τεχνικό Πρόγραμμα  :
-          Τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων που η χρηματοδότησή τους είχε εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Αττικής πριν τρία χρόνια ! Αναφέρουμε π.χ το έργο στο Γήπεδο του Σχιστού. Ο ίδιος ο Δήμαρχος δεσμευόταν ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο που πέρασε και στην συνέχεια τον Οκτώβριο .Βρισκόμαστε στον Δεκέμβριο και ο εργολάβος δεν έχει μπει ακόμα ! Και όχι μόνο αυτό. Ο Δήμαρχος ισχυριζόταν ότι η καθυστέρηση στην δημοπράτηση του έργου οφειλόταν στην υπερτιμολόγηση του έργου στην Μελέτη που είχαν ετοιμάσει οι Υπηρεσίες του Δήμου. Κι όμως. Αν και καθυστέρησε τόσο πολύ  , τελικά το έργο δημοπρατήθηκε με βάση αυτή την Μελέτη ,χωρίς καμιά εξήγηση !!! Αναφέρουμε επίσης το έργο στις Παιδικές Χαρές που ακόμα δεν έχει δημοπρατηθεί !  Επισημαίνουμε τον κίνδυνο μια σειρά Παιδικές Χαρές να παραμείνουν κλειστές για δεύτερη Άνοιξη ,για δεύτερο Καλοκαίρι .Και αυτό λόγω του ρυθμού αραμπά που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή .
-          Την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να ανταποκριθεί στα σοβαρά προβλήματα καθημερινότητας της πόλης , είτε αυτά αφορούν στην κατάσταση πλατειών και πεζοδρόμων, είτε την απαράδεκτη κατάσταση του οδικού δικτύου και των χώρων πρασίνου .Ο Δήμαρχος αρέσκεται να ισοπεδώνει το έργο των Δημοτικών Αρχών από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, εμφανιζόμενος ως ο μοναδικός (!) που αγωνίζεται αν και παρέλαβε « σεληνιακό » τοπίο. Ωραίο το παραμύθι ,αλλά καλά θα κάνει να έχει στον νου του ότι είναι ήδη Δήμαρχος επί ενάμισυ χρόνο ,να είναι πιο αυτοκριτικός και αποτελεσματικός και βέβαια ότι οι πολίτες κρίνουν τους πάντες από το πώς άλλαξαν πράγματα στην ζωή της πόλης.
-          Την έλλειψη κάθε συνολικού Σχεδίου , κάθε πρότασης για κεντρικής σημασίας θέματα .Επισημαίνουμε ιδιαίτερα την απουσία κάθε πρόβλεψης για την αξιοποίηση της ΝΑΦΘΑ και του π .Εργοστασίου του Καχραμάνογλου ,το μέλλον του χώρου του Νεκροταφείου της Ανάστασης και την ένταξη των με ενταγμένων περιοχών στο Σχέδιο Πόλης ,αλλά και άλλα πολλά . Είναι δείγμα « φτώχειας » ,το μόνο που προβλέπεται για τον χώρο του Καχραμάνογλου να είναι η δημιουργία μιας αποθήκης !

Όσον αφορά στον Προϋπολογισμό , είναι ένα κείμενο ίδιας ανύπαρκτης αντίληψης .Ένα στεγνό διαχειριστικό κείμενο χειρίστου είδους χωρίς σαφείς επιλογές και ιεραρχήσεις .Δυστυχώς προϊδεάζει για ένα 2016 άσχημο για την πόλη ,τουλάχιστον όσο και το 2015 αν όχι χειρότερο .Πρόκειται για ένα Προϋπολογισμό που περιγράφει το απαράδεκτο επίπεδο καθαριότητας και φροντίδας του πρασίνου  που ζήσαμε, για την απουσία συνολικού σχεδίου για την ανάπτυξη της πολιτιστικής – αθλητικής δραστηριότητας .Ωστόσο , σημειώνουμε ξεχωριστά ότι μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση , ότι έλειπε ακόμα και μια Εισηγητική έκθεση ,στην οποία θα μπορούσε να καταγραφεί η αντίληψη της Δημοτικής Αρχής για την οικονομική κατάσταση της Αυτοδιοίκησης και τις αναγκαίες διεκδικήσεις της .Μας προκαλεί δε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση ,αφού ο Δήμαρχος διακρίνεται για τις αγωνιστικές κορώνες του .

Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό μιας Δημοτικής Αρχής που υποσχέθηκε ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ και πορεύεται με μια από τα ίδια ,επιδεικνύοντας αδυναμία και αναποτελεσματικότητα  .Μιας Δημοτικής Αρχής που ενώ δυσκολεύεται να δείξει έργο, αναδεικνύει αυτάρκεια, αυταρέσκεια και άρνηση στην ύπαρξη συναίνεσης και συνεργασίας .
Κρίμα για την πόλη .

Για την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 
Ο επικεφαλής
Ζαχαρίας Ζούπης