Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΚ

ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΚ

Δήλωση Ζαχαρία Ζούπη , Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου – Δραπετσώνας ,επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ »

Θα ήθελα να ασκήσω οξεία κριτική στον Δήμαρχο για την συμπεριφορά που δείχνει απέναντι σε θέματα που θέτουν δημοτικοί σύμβουλοι, σε αντίθετες προτάσεις η σκέψεις .Ο Δήμαρχος καταφεύγει σε μια εύκολη καταγγελτική ρητορική που δεν είναι τίποτα άλλο από άλλοθι για τις ανεπάρκειες, τις ολιγωρίες ,αλλά και τις παλλινωδίες του .Καταφεύγει σε χαρακτηρισμούς και σε φράσεις ( « κάνουν κάποιοι ότι δεν καταλαβαίνουν » , « όποιος δεν καταλαβαίνει ,έχει πρόβλημα » (!) κ.ά ) . Αυτή η συμπεριφορά υποβαθμίζει τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου , εμποδίζει τον διάλογο , επιδιώκει να καλύψει το απλό γεγονός ότι άλλα έλεγε, άλλα κάνει και γενικά ο Δήμος πορεύεται δίχως πυξίδα ,δίχως βελτίωση σε καίριους τομείς. Για παράδειγμα, στο τελευταίο Συμβούλιο έθεσα στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση κάποια θέματα που αφορούν στο Κ.Ε.Κ. Το αποτέλεσμα ήταν , αντί για απαντήσεις ,εννοώ για ουσιαστικές απαντήσεις , να εισπράξω την « οργή » του μέσα σε ένα μονόλογο δίχως ουσία.

Τον καταλαβαίνω πολύ καλά. Ξέρει και ας παριστάνει ότι το ξεχνάει. Ο Δήμαρχος έπαιρνε σταθερή θέση κατά των Διαδημοτικών και Δημοτικών Επιχειρήσεων και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει ,άλλαξε την θέση του, ανακάλυψε την Αμερική , ανακάλυψε ότι μπορεί να είναι χρήσιμα εργαλεία για την Αυτοδιοίκηση. Έτσι, όπως κάθε νεόκοπος λάτρης , προσφεύγει σε κινήσεις χωρίς λογική , χωρίς σχέδιο  .Για παράδειγμα, εγώ που πάντα ήμουν υπέρ της λειτουργίας των Διαδημοτικών και Δημοτικών Επιχειρήσεων στηριγμένες σε σχέδιο, σε μέτρα διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης  , δεν καταλαβαίνω τον ξαφνικό έρωτά του για μια εγνωσμένα νεκρή Διαδημοτική Επιχείρηση όπως είναι η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Α.Ε που συντηρείται αποκλειστικά και μόνο από τις απευθείας αναθέσεις του Δήμου μας , αναθέσεις που μετακυλούν σε απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις . Επίσης , δεν καταλαβαίνω γιατί το Κ.Ε.Κ του Δήμου διατηρήθηκε παρά τις κάθετα διαφορετικές απόψεις που εξέφραζε  και μάλιστα δια της μεθόδου της διολισθήσεως επιδιώκεται να μετατραπεί σε νέα ΔΗΚΕΠΑ δίχως να υπάρχουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις .

Για να μην υπάρχει κανένα ερώτημα για το τι προκάλεσε την « οργή » του Δημάρχου , θα ήθελα να σημειώσω ότι ενημέρωσα το Δημοτικό για ορισμένα θέματα της λειτουργίας του Δήμου .
Αναφέρω ενδεικτικά :

-          Ότι ενώ βρισκόμαστε στον Απρίλιο , το Κ.Ε.Κ λειτουργεί χωρίς Προϋπολογισμό του 2016!

-          Ότι ενώ βρισκόμαστε στον Απρίλιο , το Κ.Ε.Κ λειτουργεί χωρίς Πρόγραμμα δράσης για το έτος που τρέχει.

-          Ότι ενώ πριν ένα περίπου χρόνο σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρχε δέσμευση για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου businessplan της Εταιρείας ,κάτι τέτοιο ακόμα δεν υπάρχει

-          Ότι στην τελευταία συνεδρίαση και ενώ το Κ.Ε.Κ διαθέτει μόνο 3 εργαζόμενους ,ψηφίστηκε Εσωτερικός Κανονισμός που προβλέπει …9 τμήματα και 135 εργαζόμενους στο όνομα της ανάπτυξης που έρχεται …

-          Ότι ο τρόπος χειρισμού των εργασιακών-μισθολογικών θεμάτων των δασκάλων των καλλιτεχνικών τμημάτων ( π.χ πληρωμή και από Δήμο και από Κ.Ε.Κ , διπλές συμβάσεις ) οδηγεί σε προβλήματα και ότι θα πρέπει τα τμήματα να λειτουργήσουν στην νέα σεζόν από τον Δήμο και μόνο όπως είχε αποφασίσει παλιότερα το Δημοτικό Συμβούλιο και γι αυτό άλλωστε πέρασαν δεκάδες εργαζόμενοι από την διαλυθείσα ΔΗΚΕΠΑ στον Δήμο .

Αυτά ανέφερα ,αυτά μου προκαλούν ανησυχία για το τι συμβαίνει και αυτά είμαι υποχρεωμένος να λέω και στο Συμβούλιο και στους πολίτες . Εμένα δεν μου αρέσουν οι κωλοτούμπες ,ούτε να κάνω ότι ξεχνάω ,ούτε να βαφτίζω το κρέας ψάρι. Γι αυτό και επαναλαμβάνω αυτό που είπα από την πρώτη στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο .Ότι δηλαδή το ΚΕΚ δεν έχει μέλλον και κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχει συνολικός απολογισμός και να παρθούν οριστικές αποφάσεις. Αυτή είναι η άποψή μου , ελπίζοντας να διαψευστώ κάτι που μέχρι στιγμής δεν το βλέπω .  Η δε προσπάθεια το ΚΕΚ να γίνει μια ΔΗΚΕΠΑ ,δεν έχει μέλλον. Υπάρχει δε και μια θέση αρχής: η πολιτιστική δραστηριότητα θα πρέπει να ασκείται από τον δήμο .Νόμιζα δε , ότι αυτή ήταν και η θέση του Δημάρχου μέχρι πριν λίγο καιρό.Αν αυτός άλλαξε γνώμη, εγώ δεν αλλάζω. Πάλεψα για την διαφάνεια στο ΚΕΚ .Ακόμα και τώρα με τις απόψεις μου δεν ασκώ τυφλή κριτική, αλλά με ενδιαφέρει να βοηθάω τον Δήμο και το Κ.Ε.Κ .Γι αυτό συμμετέχω και στο Δ.Σ του Κ.Ε.Κ και καταθέτω προτάσεις ,ενώ είμαι σε ειλικρινή διάλογο με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο που έχει ενδιαφέρουσες σκέψεις που δεν έχουν ακόμα μετουσιωθεί σε συγκροτημένο σχέδιο ,όπως και με την Πρόεδρο ,διάλογο που μπορεί να οδηγεί σε ταύτιση απόψεων η και σε διαφωνίες .


Τον συμβουλεύω δε , με την συμπεριφορά του να μην μπαίνει εμπόδιο στον ελεύθερο, νηφάλιο δημοκρατικό , ολοκληρωμένο διάλογο που θα επιτρέπει την λήψη σοβαρά επεξεργασμένων αποφάσεων. Με την τακτική της « σιωπής των αμνών » τίποτα το καλό δεν βγήκε ποτέ και πουθενά.